Wiki BMW Z8

De BMW Z8 (E52) is een tweedeurs roadster, geproduceerd door het Duitse automerk BMW en ontworpen door een team van ontwerpers onder leiding van Chris Bangle, waarvan Henrik Fisker wel de bekendste is. De superauto is het productiemodel van de BMW Z07, die in 1997 als conceptcar uit kwam. De Z8 werd geïntroduceerd op de 1999 Frankfurt Motor Show en werd vanaf april 2000 tot juli 2003 gemaakt. De ontwerpers van de Z07, die de wagen op de 1997 Tokyo Motor Show voorstelden, waren geïnspireerd door de BMW 507, een populaire maar zeldzame sportwagen uit de jaren vijftig. Omdat de Z07 zeer goede commentaren kreeg, hebben ze bij BMW besloten om de wagen bijna ongewijzigd, maar met een andere naam, te gaan produceren.

Specificaties

De BMW Z8 kwam alleen uit met een 4.9L V8 benzinemotor die 400 pk (294 kW) levert, samen met een handgeschakelde zesversnellingsbak. Deze motor werd door BMW Motorsport gebouwd en zat ook in de E39 M5. Hij accelereert van stilstand naar 100 km/u in 4,7 seconden. Hij heeft een gelimiteerde topsnelheid van 250 km/u, maar ongelimiteerd zou hij 300 km/u kunnen rijden. Remmen van 100 km/u tot 0 km/u doet hij in 2,5 seconden.

De Z8 weegt leeg 1590 kg. Hij is 4,40 m lang, 1,83 m breed en 1,32 m hoog.

Exterieur

Een BMW 507 van 1958

De BMW Z8 heeft duidelijke overeenkomsten met de BMW 507. Beiden zijn volledig uit aluminium gemaakt, hebben een V8 motor een lange motorkap, twee lange, smalle nieropeningen, een luchtinlaat in de zijkant achter de voorwielen, een strakke cockpit en een korte achterzijde. Voor de carrosserie van de Z8 gebruikten de ingenieurs een nieuwe techniek : een aluminium spaceframe met structuurbeplating. De bumpers zijn van polyurethaan. Hij heeft 18 inch velgen met daarrond runflatbanden. Achteraan zijn er twee smalle achterlichten, een diffuser en twee uitlaatpijpen van gepolijst edelstaal aanwezig.

BMW introduceerde ook enkele nieuwigheden op de Z8, waaronder de nieuwe neon-lichttechnologie. Dit werd toegepast op de richtingaanwijzers, de achterlichten en de remlichten. Een groot voordeel van neonlampen is ten eerste de snellere reactietijd en ten tweede de langere levensduur. Dit laatste bleek al snel niet te kloppen omdat m.n de door Seima en Osram vervaardigde achterlichten snel “uitdoofden”

De Z8 kende geen accesoirelijst: de auto werd compleet geleverd met o.a een hardtop met verwarmde achterruit die dezelfde kleur heeft als de carrosserie, een Motorola mobiele telefoon, een Harman Kardon geluidsinstallatie enz. De auto werd in 5 kleuren geleverd: titaniumzilver, zwart, stratosgrijs, topazblauw en rood en een speciale two tone individual kleur. Men kon kiezen uit 3 kleuren leer: rood, zwart, beige en combinaties daarvan

Interieur

De cockpit van de Z8 bestaat hoofdzakelijk uit aluminium en leder. Opmerkelijk is dat delen van het dashboard, de middenconsole en zelfs de rollover bars bedekt zijn met leder.

In het interieur vindt men ook gemoderniseerde elementen van de oudere sportwagens. Hij heeft onder andere een duwknop om te starten. De snelheidsmeter, kilometerteller en toerentellerbevinden zich in het midden van het dashboard. Het retro-stuurwiel heeft drie spaken die elk uit vier aluminium staven bestaan.

Speciale modellen

Alpina Roadster V8

In het laatste productiejaar van de Z8, bracht een officiële tuner van BMW, Alpina, een gewijzigde versie van deze sportauto. De Alpina Roadster V8, zo doopten ze hem, werd alleen in 2003 geproduceerd. In totaal werden er 555 Z8’s omgebouwd tot Roadster V8’s, waarvan een grote meerderheid bedoeld was voor de VS. Deze wagen kreeg redelijk wat kritiek te verduren, hoofdzakelijk omdat de originele BMW M-motor werd vervangen door een door Alpina bijgewerkte V8-motor die ook in de BMW X5 zit. De Alpina V8-motor levert 381 pk, maar dit bij een lager toerental (5800 tpm). Daarom is het essentieel dat de wagen een automatische vijfversnellingsbak heeft. De Roadster V8 rijdt in 4,9 seconden van 0 naar 100 km/u.

Andere aanpassingen zijn de nieuwe 20 inch velgen en banden. De cockpit is uitgerust met speciaal nappaleer met biezen en Alpina-logo’s in de rugleuningen.

BMW Racing Dynamics Z8 RS50

Racing Dynamics, een andere officiële BMW-tuner, bracht in 2000 een getunede versie uit van de Z8, de BMW Racing Dynamics Z8 RS50. Enkele nieuwigheden :

  • De RS50-motor van RD levert 515 pk bij 7400 tpm.
  • Een sportinlaat en -uitlaat en EMS (Engine Management Software) van RD.
  • Een Aerokit van RD bestaande uit een voorspoiler, inoxen zijprofielen, een sportieve achterbumper met twee dubbele inoxen sportuitlaten, een koplampomlijsting, inoxen rollover bars en dubbele vijfspaakvelgen van 19 inch.

Media

Nog voor de BMW Z8 verkocht werd, was hij reeds enorm populair. Dit komt doordat hij te zien was in de James Bondfilm The World Is Not Enough die in november 1999 uitkwam. Later, in 2002, kon je hem ook nog zien in de film The Tuxedo met Jackie Chan en Jennifer Love Hewitt.

Verder zat de BMW Z8 ook in een aantal racespelen, zoals Need for Speed: Hot Pursuit 2.

 

 

[Bron: wikipedia]

error: Content is protected !!